TIKO

FI & EE & LT MVA BALTV-12 Hiidenlahden Tiko

P E R U S T I E D O T
FIN22297/08
Lappalaiskoiragalleria
Petsie
s. 4.3.2008
soopeli suomenlapinkoirauros
säkä. 50 cm
paino. 20,8 kg
kasvattaja. Päivi Lammenaho, Kyröskoski
omistajat. Minna-Mari ja Laura Posti & Anni Amonsen
Harrastukset
Jälkeläiset

T E R V E Y S
silmät. terveet, 02/2014, 2011, 2009
prcd-PRA a/terve, vanhempien perusteella
lonkat. C/C
matalat lonkkamaljat, ei nivelrikkoa tai muita muutoksia
kyynärät. 0/0
polvet. 0/0
muuta. leikkaava purenta, kaikki hampaat
kivekset OK
puhdas sydänkuuntelu 09/11
kilpirauhasarvot ja allergiasolukot normaalit
DM-kantaja (löydetty DNA-tutkimuksesta Australiassa)
Spondyloosi selässä (07/14)


"Vain yksi voi olla ensimmäinen"

Tiko on perheemme ensimmäinen koira. Mörrikkä oli pitkääkin pitemmän haaveilun ja unelman tulos, ja johdatti meidät lopulta virallisesti koiramaailmaan. Tikon kanssa opeteltiin koirien kieltä ja tapoja, ja ensimmäisenä koirana se on saanut aina olla huomion keskipiste.

Tiko on pörrölaumamme pomo. Konstin mielistelyn kohde, Korun painikaveri. Tiko rakastaa omaa laumaansa ja suojelee sitä henkeen ja vereen, oma lauma on Tikolle kaikki kaikessa. Rakastaa huomiota ja kerjää sitä kaikilta ovesta sisään tulevilta ja pitää huolen että Hänen Korkeutensa myös huomataan. Persoonallinen omalaatuinen, iloinen tapaus jolla on hymy herkässä.

Tikon kohdalla on ensimmäisenä koirana luonnollisesti tehty virheitä, mitkä näkyvät sen käyttäytymisessä oman reviirin ulkopuolella. Tiko on jonkinverran epävarma tiettyjä koiria kohtaan, mikä purkautuu haukkumisena ja samanikäisistä vieraista uroksista Tiko ei pidä. Selvästi nuoremmat hyväksyy ja rauhallisten kavereiden kanssa tulee toimeen, koirapuistoilukaan ei ole ongelma. Tiko tykkää pennuista ja lapsista, tykkää kun sitä huomioi ekstra paljon, tykkää kun sille heitetään palloa ja tykkää ärsyttää allekirjoittanutta. Tiko on todella nopea oppimaan uusia juttuja, parilla toistolla jo tajuaa jutun juonen ja rakastaa kun sen kanssa touhutaan hömppäjuttuja. Ruokapalkka on hyvä motivointitapa, mutta kehut, leikki ja ylitsevuotava kiitos saavat Tikon hännän heilumaan. Turre ilmaisee itseään monin eri tavoin, ilmein ja elein ja se lukee hyvin ihmistä: yksi Tikon bravuureista on sen kehrääminen ja örinä, sekä päälle loistelias hymy kun se on tyytyväinen.

Tikon päätehtävä on olla Se Ensimmäinen, lenkki- ja halikaveri, arjen piristäjä ja ärsyttäjä. Pääsääntöinen harrastus Tikon kanssa on näyttelyt, jossa menestystäkin on tullut mukavasti. Tikon väri aiheuttaa joskus tuomareiden kesken päänvaivaa, ja onhan se edustanut värinsä takia useita eri rotuvaihtoehtoja, yleisimpänä suomenpystykorva ja chowchow. :) Kaikista paras on kuitenkin ollut pomeranian, jollaisena Tiko pyörähti kerran match show kehässä! Näyttelyiden lisäksi Tiko on hyvä lisä kotivaljakkoon potkurin eteen, toimii hyvänä oman lauman johtajana. Jälkeä Tiko on kokeillut, jossa toimi yllättävänkin lupaavasti. Tokon alokasliikkeet ovat toiveissa joskus saada kasaan, ja saada tuiskuhännälle edes yksi virallinen kisa taakse. BH-koe on myöskin ollut ajatuksen tasolla, mutta Tikon tärkein tehtävä on olla mammanmussu. :)

Tiko on pörröistä se, josta pidän rakenteellisesti itse eniten. Omaan silmääni Tikolla on juuri täydelliset mittasuhteet, se liikkuu vahvalla ja hyvällä askeleella ja kantaa itseään hyvin, ja on kuitenkin lapinkoiralle tyyppillisen ahmamainen.

Tiko on ja tulee olemaan aina minulle rakkain, oma kultamussu jota hellin ja lellin. Tiko on se, joka saa aina hiukan enemmän huomiota kuin muut, joka saa ylimääräisen pusun nukkumaan mentäessä ja joka saa ruokaa tehtäessä ekstra-maistiaisen. Tiko on se, jota kauan kaivattiin ja joka sitten vihdoin saatiin. Tiko on rakkain.


Suku

S I S A R U K S E T
u. Tasse
soopeli
C/C - 0/0 - silmät OK ('14)
prcd-PRA a/terve
AVO EH
LTP 113
u. Tami
soopeli
n. Tuikku
parkki merkein
n. Tilda
parkki merkein


S U K U T A U L U
Hiidenlahden Nikko
C/C - 0/0 - 0/0 - silmät OK ('12)
VA-SERT
Kasi
A/B - silmät OK ('08)
SERT
Fidelis Rolle
A/A - silmät OK ('01)
Fidelis Quunvalo
C/B - silmät OK ('01)
Hiidenlahden Ninni
B/B - silmät OK ('03)
NUO H
Taapanterin Amadeus
A/A - 0/0 - silmät OK ('05)
Toko ALO1 x2
Hiidenlahden Nelli
A/A - silmät OK ('03)
Hiidenlahden Tellu
A/A - 0/0 - 0/0 - silmät OK ('07)
AVO H
Fidelis Darro
A/B - silmät OK ('01)
FI MVA
Fidelis Zorbas
B/B - 0/0 - silmät OK ('00)
Fidelis Willanella
A/A - silmät OK ('03)
FI MVA
Hiidenlahden Matami Mimmi
C/C - silmät OK ('00)
Ceepu
A/A - silmät OK ('98)
FI MVA
Hiidenlahden Mustikka
C/B - 0/0 - 0/0 - silmät OK ('98)